دادخواست چیست و چگونه تنظیم می‌ شود؟ آیا برای تهیه دادخواست به وکیل مجرب نیاز است؟ شاید شما نیز با این اتفاق در طول زندگی روبرو شوید که برای طرح شکایت می‌ بایست به دادگاه مراجعه کنید. مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی در تمامی دعاوی حقوقی و طرح شکایت افراد باید در وهله اول دادخواست خود را به دادگاه ابلاغ نمایند. یعنی زمانی در دادگاه به خواسته شما درخواست داده می‌ شود که در وهله اول دادخواست خود را ارائه نمایید. به طور کلی دادخواست به معنای عدالت خواستن است. از این رو در این مقاله به نحوه تنظیم و نگارش دادخواست و انواع دادخواست‌ های حقوقی می‌ پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل تو همراه باشید.

نگاه کلی بر ماهیت دادخواست

اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که دادخواست چیست و چگونه تنظیم می‌ شود؟ باید اشاره کنیم دادخواست به شکایتی گفته می‌ شود که گاه به صورت نوشتاری و گاهی نیز به صورت گفتاری به مراجع قضایی عرضه می‌ گردد. آن دسته از افرادی که قصد احقاق حقوق خود را از طریق مجامع قضایی و دادگاه‌ ها را دارند، شروع به نوشتن دادخواست می‌ نماید. به طور کلی پایه و اساس طرح دعوای حقوقی دادخواست می‌ باشد. شما می‌ توانید با مراجعه به بهترین وکیل حقوقی در دادخواست خود را به بهترین نحو و به صورت کاملا متخصصانه تنظیم نمایید. پس از اینکه دادگاه دادخواست شما را دریافت نمود، شروع به رسیدگی می‌ نماید.

نحوه رسیدگی نیز مطابق با خواسته‌ های فردی است که در دادخواست اعلام شکایت کرده است. این نگارش باید حتماً توسط برگه دادخواست انجام شود. این برگه یک وسیله کاملاً مقرراتی می‌ باشد که دارای بندها، قالب، فرم شکل مخصوص، ستون‌ بندی و ظاهر خاص است. باید مطابق با تمامی شرایط مشخص شده در برگه به تنظیم دادخواست خود بپردازند. این موضوع مراجع قضایی را موظف می‌ کند تا به رسیدگی و صدور رای خواسته شما بینجامند.

این موضوع را فراموش نکنید که در روند رسیدگی به پرونده‌ های حقوقی تنظیم نمودن دادخواست ضروری و لازم الاجرا می‌ باشد. معمولاً برخی از افراد دادخواست را با اظهارنامه اشتباه می‌ گیرند. اظهارنامه به وسیله‌ ای گفته می‌ شود که از طرف دادگاه یا اداره ثبت ابلاغ می‌ گردد. ولی دادخواست از سمت فرد شاکی به دادگاه عرضه می‌ شود. زمانی که شما دادخواست خود را ابلاغ می‌ نمایید، حتما باید تمامی مشخصات خواهان و وکیل در این برگ درج شود. نگارش محل سکونت، نام و نام خانوادگی شما نیز الزامی است.

انواع دادخواست در مراجع قضایی

دادخواست‌ ها معمولاً مطابق با نوع طرح شکایات و همچنین مراحل و نیازهای مختلف دعوا به دسته‌ های مختلفی تقسیم می‌ شوند و هر کدام از این دادخواست‌ ها مرجع رسیدگی خاصی دارند که در ادامه به آن ها می‌ پردازیم:

  • دادخواست بدوی: دادخواست بدوی به همان رسیدگی‌ های ابتدایی گفته می‌ شود که در این مرحله دادگاه به مواردی همچون تصمیم‌گیری‌ های اولیه می‌ پردازد. در دادخواست بدوی قاضی شروع به تعیین وقت جلسه، اعلام شروع رسیدگی و موارد این چنینی می پردازد و شکایت شما را بررسی می‌ کند.
  • دادخواست دیوان عدالت اداری: این مرجع قانونی به آن دسته از دادخواست هایی رسیدگی می‌ نماید که مردم علیه ماموران کارمندان و واحدهای دولتی شکایت دارند. بنابراین اگر شما می‌ خواهید دعوایی را علیه کارمندهای دولتی مطرح نمایید، باید در وهله اول به تنظیم دادخواست خود بپردازید و آن را به دیوان عدالت اداری ارسال کنید.
  • دادخواست واخواهی: واخواهی معمولاً اعتراضی است که افراد نسبت به حکم صادر شده برای خود می‌ نمایند. اگر در صورت غیابی برای شما یک حکمی صادر شده باشد، این اختیار از سوی قانون به فرد داده می‌ شود تا با ارائه و تنظیم دادخواست به واخواهی بپردازد.
  • دادگاه جلب ثالث: دادخواستی است که باعث جلب شخص ثالث می‌ گردد.
  • دادخواست متقابل: آن دسته افرادی که خوانده شونده دعوا هستند، در مقابل دادخواست دعوی خواهان می توانند به تنظیم و ارائه دادخواست بپردازند و آن را به دادگاه ابلاغ نمایند.
  • دادخواست طاری: در مقاله دادخواست چیست و چگونه تنظیم می‌ شود؟ می‌ بایست به این موضوع بپردازیم که بعد از ابلاغ دادخواست، اگر دعوا همچنان میان دو طرف ادامه داشت، افراد می‌ توانند دادخواست جدیدی را مطرح کنند که با دعوای اصلی ارتباط کاملی داشته باشد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط